Visie op taal

Kleuterschool


Hier leggen we de nadruk op: 



Kinderen die thuis een andere taal en/of dialect spreken, geven we de nodige tijd. Passieve taal komt voor actieve taal. Sommige kleuters wachten 1 zeer lang tot het perfect is om over te gaan op actieve taal. We herhalen in correct Nederlands wat de kleuters in de streektaal of andere taal zeggen. We gebruiken gebaren en lichaamstaal als ondersteuning. De Nederlandse taal willen we aanleren met respect voor de moedertaal van het kind. 


We proberen de spreekangst die kinderen soms hebben via een veilige leef- en leeromgeving weg te nemen. We treden in de leefwereld van de kleuter. (vbn. zijn knuffel – zijn thuis (fotomuur) – zijn kleren – zijn koek … en zijn actief betrokken bij de activiteit of het spel. We gaan zoveel mogelijk uit van een verhaal waarin de kleuter zichzelf of zijn leefwereld herkent. We houden er rekening mee dat het vertellen bij een foto anders is voor een 3 jarige dan voor een 5 jarige. 3j : enkel zaken die hij ziet : vb.: kindje – mama – poes - … 4j : wat de figuur doet : vb.: een kindje heeft pijn. 5j : legt relaties tussen elementen: vb.: De poes heeft het kindje gekrabd en mama verzorgt de kleuter. 


We werken zoveel mogelijk in heterogene groepen en dit om het aanbod rijk en communicatief te houden. Plezier in taal staat centraal. Werkvormen die aan bod kunnen komen om taal extra te ontwikkelen zijn de verteltafel, verteltas, poppenkast, toneel,... 


Lagere school


Wij proberen alle kinderen van de onderbouw zo goed mogelijk te begeleiden om ook technisch sterk te staan. 

We verliezen hierbij zeker niet de zin om te lezen uit het oog. We pinnen ons niet vast op het leesniveau. 

Het kind bepaalt wat hij leest. We verhogen de leesbeurten (individueel) ieder in zijn eigen boek binnen de klas. 

We betrekken ouders bij dit leesproces. In het tweede leerjaar worden meerdere keren per week leesbeurten met vrijwillige ouders in heterogene groepen georganiseerd. 

In het eerste leerjaar starten we met leesgroepjes wanneer alle letters aangebracht zijn. Voor kinderen met dyslexie worden er waar nodig compensatiemiddelen aangeboden. Leesstrategie en nieuwe werkvormen worden ingebouwd voor de bovenbouw. 

Op regelmatige basis organiseren we voorleesmomenten van de leerlingen van de lagere school in de kleuterklassen.